Filumbes
Για να μπορεσετε να διαβασετε και να απαντησετε στα θεματα φορουμ του Filumbes θα πρεπει να συνδεθειτε.

Αν δεν διαθετετε κωδικο πρεπει να κανετε εγγραφη.
Η εγγραφη ειναι δωρεαν.
Καλως ηρθατε στην παρεα μας.
Filumbes
Για να μπορεσετε να διαβασετε και να απαντησετε στα θεματα φορουμ του Filumbes θα πρεπει να συνδεθειτε.

Αν δεν διαθετετε κωδικο πρεπει να κανετε εγγραφη.
Η εγγραφη ειναι δωρεαν.
Καλως ηρθατε στην παρεα μας.
Filumbes
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Filumbes

Γενικο
 
Αρχικη σελιδαΦόρουμΑναζήτησηLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
» Σας βγαζουν τα παιδια σας εξω απο τα ρουχα σας?
Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ I_icon_minitimeΤετ Ιαν 08 2014, 17:42 από stalitsa

» ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ... ΠΟΙΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ...
Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ I_icon_minitimeΠεμ Δεκ 19 2013, 17:50 από stalitsa

» Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ..........
Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ I_icon_minitimeΠεμ Σεπ 20 2012, 11:17 από Φιλουμπιτσα

» ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΔΝΤ.........
Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ I_icon_minitimeΠεμ Σεπ 20 2012, 11:08 από Φιλουμπιτσα

» ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΜΑΣ!!!
Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ I_icon_minitimeΤετ Σεπ 19 2012, 10:19 από Φιλουμπιτσα

» Παμε για υπνο?
Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ I_icon_minitimeΤρι Σεπ 18 2012, 22:03 από Φιλουμπιτσα

» Καλημεραααααααααααααα
Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ I_icon_minitimeΚυρ Σεπ 16 2012, 12:41 από Φιλουμπιτσα

» επανασυνδεση!!!
Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ I_icon_minitimeΣαβ Ιουν 02 2012, 07:21 από ismeni

» Μπομπονιέρες και άλλα!!!!
Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ I_icon_minitimeΤετ Μάης 30 2012, 16:56 από riana-gr

Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Απρίλιος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
ΗμερολόγιοΗμερολόγιο
ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

 

 Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
manou
Admin
Admin
manou


Αριθμός μηνυμάτων : 571
Ημερομηνία εγγραφής : 24/01/2010
Ηλικία : 44
Τόπος : ΒΥΡΩΝΑΣ

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ   Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ I_icon_minitimeΠεμ Φεβ 25 2010, 19:07

Οδηγός για νέες μητέρες

Η γέννηση του μωρού σας θα είναι σύντομα πια γεγονός. Θα αισθάνεστε η πιο ευτυχισμένη μητέρα του κόσμου και σίγουρα το μωρό σας θα είναι το πιο όμορφο μέσα στο μαιευτήριο.Πλημμυρισμένοι εσείς και ο σύντροφός σας, με έντονα συναισθήματα αγάπης, τρυφερότητας, ζεστασιάς και πληρότητας, είστε έτοιμοι να ανοίξετε μια καινούργια σελίδα στη ζωή σας.

Tο μωρό που ήρθε να σας αναστατώσει τόσο γλυκά τη ζωή, θέλει αγάπη, φροντίδα και προσοχή. Η στενή σχέση σας με το παιδί ξεκινάει από το πρώτο του λεπτό στον κόσμο.
Σίγουρα οι απορίες σας θα είναι πολλές γυρίζοντας με το παιδί σπίτι, γι αυτό και εμείς θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε παραθέτοντας κάποιες πρακτικές συμβουλές.

Εξοπλισμός

Παιδικό δωμάτιο

Το παιδικό δωμάτιο είναι ο χώρος που θα φιλοξενεί το μωρό σας. Εκεί το παιδί θα περνάει τον περισσότερο χρόνο του και ο χώρος θα πρέπει να είναι φωτεινός καθαρός, να αερίζεται σωστά να είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες του. Μπορείτε επίσης να βάψετε τους τοίχους με χαρούμενα χρώματα δημιουργώντας ένα όμορφο περιβάλλον. Προμηθευτείτε τα κατάλληλα έπιπλα για το χώρο σας. Σας προτείνουμε ένα κρεβάτι – κούνια και ένα έπιπλο με λεία επιφάνεια που να μπορείτε να αλλάζετε το μωρό σας.

Κρεβάτι

Η επιλογή του κρεβατιού πρέπει να γίνει με προσοχή. Χρειάζεστε ένα κρεβατάκι-κούνια. Επιλέξτε μία που θα είναι βαθιά και με προστατευτικά κάγκελα. Τα κάγκελα θα πρέπει να έχουν μικρή απόσταση το ένα από το άλλο για να μη χωράει το κεφαλάκι του μωρού και υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων. Θα ήταν προτιμότερο να έχει ρόδες και να μεταφέρεται εύκολα.
Το κρεβάτι στο παιδικό δωμάτιο θα ήταν προτιμότερο να βρίσκεται μακριά από το παράθυρο και το καλοριφέρ και απέναντι από την πόρτα, ώστε να έχετε συνεχώς οπτική επαφή. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο θα πρέπει να είναι δροσερό το καλοκαίρι (18-20 βαθμούς Κελσίου) και ζεστό το χειμώνα (20-22 βαθμούς Κελσίου).

Στρώμα

Διαλέξτε ένα στρώμα που να είναι σκληρό κατά προτίμηση από τζίβα ή κοκοφοίνικα και προσαρμοσμένο ακριβώς στις διαστάσεις του κρεβατιού. Μαξιλάρι για τους πρώτους δώδεκα μήνες δεν χρειάζεται. Για να σκεπάζετε το μωρό σας επιλέξτε λινά και βαμβακερά σκεπάσματα. Tο χειμώνα μπορείτε να σκεπάσετε το μωρό σας με μια ελαφριά μάλλινη κουβερτούλα



Φροντίδα νεογέννητου

Ρουχαλάκια του μωρού

Τα ρούχα του μωρού σας πρέπει να είναι άνετα, καθαρά, πρακτικά και εύκολα στη χρήση. Θα χρειαστείτε τις πρώτες μέρες φανελάκια κατά προτίμηση βαμβακερά, ανάλογα με την εποχή, ζιπουνάκια και φορμάκια με ποδαράκι και κόπιτσες, για να μπορείτε να αλλάζετε το μωρό πιο εύκολα. Αν κάνει κρύο θέλετε μπουφάν και καλτσάκια και αν ο καιρός είναι καλός μια ζακετούλα.

Κλάμα Νεογέννητου

* Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι το κλάμα του μωρού τους είναι ο κώδικας επικοινωνίας μαζί τους και για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να αγχώνονται.
* Σιγά – σιγά θα μάθουν να ξεχωρίζουν τι θέλει το μωρό τους. Αν είναι κλάμα πείνας α κάτι το ενοχλεί κλπ.
* Το άγχος και ο εκνευρισμός επηρεάζει τα νεογέννητα και αντιδρούν. Αισθάνονται ευτυχισμένα και ασφαλή μόνο όταν η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι ήρεμη και ειρηνική.

Περιποίηση νεογέννητου

* Δεν ξεχνάμε κάθε φορά που ασχολούμαστε με το μωρό μας να σαπουνίζουμε τα χέρια μας.
* Τοπική περιποίηση κάνουμε κάθε φορά που το μωρό μας είναι λερωμένο ή βρεγμένο.
* Γίνεται με άφθονο νερό και σαπούνι (το σαπούνι δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά) κρατώντας το με το ένα χέρι και με το άλλο χέρι ρίχνουμε νερό από τη βρύση και βρέχοντας την ομφαλική περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε σφουγγάρι ούτε μωρομάντηλο, απλά με το χέρι μας τρίβουμε απαλά την περιοχή που πρέπει να καθαρίσουμε. Στη συνέχει ξεπλένουμε και σκουπίζουμε ταμποναριστά και γύρω – γύρω από τον ομφαλό.

Καθημερινή Υγιεινή

Το μπάνιο
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε μια ανησυχία για την πρώτη φορά που θα πλύνετε το μωρό σας. Άλλωστε φαίνεται τόσο μικρό και εύθραυστο που φοβάστε να το πιάσετε. Μην ανησυχείτε όμως. Όλα θα πάνε καλά. Η επαφή του μωρού με το νερό είναι πολύ σημαντική. Μη ξεχνάτε ότι το μωρό σας κολυμπούσε τόσους μήνες στο αμνιακό υγρό. Η ώρα του μπάνιου είναι η στιγμή που το μωρό σας θα χαλαρώσει και θα ηρεμήσει. Το μπάνιο συμβάλει τόσο στη σωματική υγιεινή όσο και στην ψυχολογική τόνωση του μωρού. Σχεδόν όλα τα μωρά αγαπούν και απολαμβάνουν την επαφή τους με το νερό. Η δική σας παρουσία μπορεί να το μετατρέψει σε διασκέδαση και να το αντιμετωπίσει σαν ώρα για παιχνίδι. Όλες οι ώρες είναι κατάλληλες για να κάνετε μπάνιο στο μικρό σας. Ιδανικότερη όμως είναι λίγο πριν το βάλετε για ύπνο και αυτό γιατί θα κοιμηθεί πιο ήσυχα.
Διαλέξτε μία μπανιέρα που σας εξυπηρετεί. Πάρτε κοντά σας ό,τι χρειάζεστε. Σαπούνι, σαμπουάν, μια μικρή πετσέτα, μπουρνούζι με κουκούλα, και θερμόμετρο νερού
Το νερό στην μπανιέρα ελέγχεται με την άκρη του αγκώνα μας (περίπου 370C) και η θερμοκρασία δωματίου στο μπάνιο να είναι κατάλληλη ανάλογα με την εποχή. Όχι ανοιχτές πόρτες και παράθυρα για να μη δημιουργούνται ρεύματα αέρα. Η θερμοκρασία χώρου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει του 250C.

Ξεντύστε το μωράκι και βάλτε το προσεχτικά μέσα στη μπανιέρα. Κρατήστε το σταθερά και προσέξτε να μην γλιστρήσει. Σαπουνίστε το με απαλές κινήσεις, ανάμεσα στα πόδια, κάτω από τις μασχάλες και πίσω από τα αυτάκια. Αν δείτε ότι στο μωρό σας αρέσει το νερό, αφήστε το να πλατσουρίσει για λίγο. Όση ώρα βρίσκεστε με το μωρό στο μπάνιο μην το αφήσετε ούτε λεπτό από τα μάτια σας και μην ασχολείστε με τίποτα άλλο. Αφού ξεπλύνετε πολύ καλά το μωρό, σκουπίστε το απαλά με μια πετσέτα ή φορέστε του το μπουρνούζι..

Λούσιμο κεφαλής

Γίνεται μία φορά την ημέρα, σαπουνίζουμε και ξεπλένουμε περνώντας και το πρόσωπο. Σκουπίζουμε με πετσέτα καλά και δεν ξεχνούμε τα αυτάκια σε όλες τις πτυχές μέσα και έξω. ΟΧΙ μπατονέτες.

Περιποίηση ομφαλού

Η καθαριότητα στον ομφαλό παίζει μεγάλη σημασία διότι έτσι εμποδίζουμε τυχόν μολύνσεις.

* Για το σκοπό αυτό κάθε φορά που περιποιούμαστε το μωρό μας πρέπει να καθαρίζουμε καλά με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα τον ομφαλό γύρω – γύρω και από πάνω. Αυτό γίνεται έως και να πέσει το κολόβωμα και να επουλωθεί η ουλή που αφήνει πέφτοντας.
* Δεν τον καλύπτουμε με γάζες και φροντίζουμε η πάνα του μωρού να διπλώνεται προς τα έξω σ’ αυτήν την περιοχή για να αερίζεται
* Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, θερμότητα, πρήξιμο, άσχημη οσμή, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο.
* Στην παιδική μπανιέρα μπαίνει μία (1) φορά την ημέρα, κατά κανόνα βράδυ, για να ηρεμεί και να κοιμάται με τη συμμετοχή του μπαμπά.

Μασάζ

Η επαφή σας το μωρό, σας φέρνει πιο κοντά. Η αγκαλιά, το μασάζ και το χάδι αποτελούν ένα ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας με το μωρό σας. Κάντε απαλά μασάζ στο μικρό σας και σίγουρα θα ευχαριστηθεί και εκείνο όσο και εσείς. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι μέσω της αφής, τα μωρά σχηματίζουν τις πρώτες εντυπώσεις για τον κόσμο που τα περιβάλλει.
Το απαλό μασάζ βοηθάει το μωρό σας και βελτιώνει την καλή κυκλοφορία, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ανακουφίζει από τους κολικούς, αλλά πάνω από όλα το χαλαρώνει και το ευχαριστεί.
Αν δείτε ότι το μικρό δυσανασχετεί ή κλαίει πάρτε το αγκαλιά και δοκιμάστε αργότερα. Βρείτε μια βολική στάση και για σας και για το μωρό σας. Σας προτείνουμε να καθίσετε στο κρεβάτι με την πλάτη σας καλά στηριγμένη. Βάλτε το μωρό σας πάνω σε ένα μαξιλάρι ή πάνω στα πόδια σας, βγάλτε τα δαχτυλίδια και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και ξεκινήστε με πολύ αγάπη και τρυφερότητα να κάνετε μασάζ το μωρό σας, χωρίς πίεση και βιασύνη. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό λάδι για μωρά και με αργές ρυθμικές κινήσεις τρίψτε μαλακά το τρυφερό του δέρμα.
Στα μωράκια αρέσει πολύ το μασάζ στην πλατούλα. Γυρίστε το μπρούμυτα ή στο πλάϊ και τρίψτε του την πλάτη και τους ώμους με απαλές κυκλικές κινήσεις. Στην συνέχεια, κάντε το ίδιο στα χεράκια, στα ποδαράκια και στις πατούσες του. Καθ’ όλη τη διάρκεια θα βλέπετε την ικανοποίηση στα μάτια του. Εσείς συνεχίστε μιλώντας του ή τραγουδώντας. Αφού τελειώσετε, ντύστε το, ταΐστε το και βάλτε το για ύπνο. Σίγουρα θα κοιμηθεί ήσυχα.

Αλλαγή πάνας

Η αλλαγή της πάνας τις πρώτες φορές μπορεί να σας φανεί δύσκολη, αλλά μην ανησυχείτε γιατί σύντομα θα διαπιστώσετε πόσο απλό είναι. Μπορείτε να αλλάξετε το μωρό σε οποιαδήποτε λεία επιφάνεια. Όση ώρα θα αλλάζετε το μωρό θα πρέπει να βρίσκεστε συνέχεια δίπλα του και θα πρέπει να έχετε κοντά σας όσα θα χρειαστείτε.
Πλύνετε τα χέρια σας και ξεκολλήστε τα αυτοκόλλητα της πάνας, κολλήστε τα πίσω, για να μην κολλήσουν πάνω στο δέρμα του μωρού. Μην βγάλετε ακόμα την πάνα. Πιάστε το μωρό από τα ποδαράκια και ανασηκώστε το. Διπλώστε την πάνα και αν μπορείτε να κρατήστε πολύ καλά το μωρό, βάλτε το κάτω από τη βρύση και πλύνετέ το τοπικά.
Σκουπίστε απαλά και βάλτε κρέμα αν χρειάζεται. Τοποθετήστε την καθαρή πάνα και κολλήστε τις ταινίες. Προσέξτε όμως να μην είναι πολύ σφιχτή η πάνα και ερεθιστεί το δέρμα του μωρού. Αν δεν έχει πέσει ακόμα ο ομφαλός, φροντίστε να μην καλύψετε την περιοχή.
Κατόπιν, ντύστε το μωρό σας και πλύνετε τα χέρια σας.

Κόψιμο νυχιών

Το κόψιμο των νυχιών μερικές φορές για σας τους νέους γονείς είναι μια διαδικασία που προβληματίζει και αγχώνει. Η δυσκολία δεν είναι να κόψετε τα νύχια, αφού συνήθως είναι πολύ μαλακά, αλλά να κρατήσετε το μικρό σας ακίνητο. Μια λύση είναι να του κόψετε τα νύχια ενώ κοιμάται. Αν όμως αποφασίσετε να τα κόψετε όταν είναι ξύπνιο, ζητήστε από το σύντροφό σας να σας βοηθήσει. Χρησιμοποιείτε πάντα ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες, που είναι ειδικό για βρέφη και μικρά παιδιά. Τις πρώτες βδομάδες, τα νύχια του μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και για αυτό ίσως χρειαστεί να τα κόβετε δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Περιποίηση στα μάτια
Αν υπάρξει πρήξιμο, ερυθρότητα και τσίμπλα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο.

Λόξυγκας και φτάρνισμα
Είναι συχνά συμπτώματα που δεν ενοχλούν και δεν πρέπει να προβληματίζουν τη νέα μητέρα. Δεν κάνουμε τίποτα διότι είναι φυσιολογικά αντανακλαστικά.

Όταν η μυτούλα να ρουθουνίζει, την ανακουφίζουμε με φυσιολογικό ορό και ενημερώνουμε τον παιδίατρο σε περίπτωση που το μωρό εξακολουθεί να είναι μπουκωμένο.

Φουσκωμένα στήθη

Αν το μωρό σας παρουσιάσει διόγκωση στο στήθος, είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι, ή ακόμα και αν τρέξει λίγο γάλα, δεν χρειάζεται ανησυχία.. Η διόγκωση θα υποχωρήσει μόνη της όταν αποκατασταθούν οι ορμονικές αλλαγές που την προκάλεσαν, εκτός αν έχουν σαφή εικόνα φλεγμονής.
Αν εμφανισθεί εκροή αίματος ή βλέννης από τον κόλπο, επίσης δεν ανησυχούμε, αλλά ενημερώνουμε τον παιδίατρο.


Διατροφή νεογνού

Εξ’ ολοκλήρου μητρικός θηλασμός
Το νεογνό πρέπει να είναι ελεύθερο να θηλάζει όσο συχνά επιθυμεί. Η διάρκεια δεν πρέπει να περιορίζεται. Όσο αυξάνει η παραγωγή γάλακτος, ο θηλασμός γίνεται πιο συχνός και διαρκεί λιγότερο. Το νεογνό θηλάζει περίπου κάθε 2 με 21/2 ώρες διότι το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο. Έχει όμως μεγαλύτερο διάστημα ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όσο συχνότερα θηλάζεται τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.

Μικτή διατροφή

* Θηλασμός πρώτα και μετά συμπλήρωμα
* Θηλασμός και συμπλήρωμα εναλλάξ

Στις περιπτώσεις αυτές το συμπλήρωμα ετοιμάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου και του είδους του γάλακτος.

Το βάρος που πρέπει να παίρνουν τα νεογνά εβδομαδιαία είναι 150-200 gr χωρίς αυτό να ισχύει στο μητρικό θηλασμό όπου δεν είναι απαραίτητο να παίρνουν τόσο πολύ. Γι αυτό το λόγο δεν υπάρχει ανάγκη ζυγίσματος καθημερινά πράγμα που μάλλον δεν βοηθάει αλλά αγχώνει. Πολύ περισσότερο δεν συνιστάται πριν και μετά το τάισμα.

Επίσης θα πρέπει:

* Να υπάρχει αυστηρό επισκεπτήριο και περισσότερο στα μικρά παιδιά.
* Να προσέχετε τις έντονες οσμές στο σπίτι (μαγείρεμα , ναφθαλίνες κλπ)
* Να μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι όπου είναι το νεογνό.
* Να γίνεται αυστηρή αποστείρωση πιπίλων και μπιμπερό για ένα τρίμηνο.
* Να είναι καλά πλυμένος και σιδερωμένος ο παιδικός ρουχισμός.
* Να έχουμε πολλή υπομονή και ηρεμία. Ο εκνευρισμός οδηγεί στην κούραση και την εξάντληση.

Προσοχή! Για οτιδήποτε ανησυχείτε, ενημερώστε αμέσως τον παιδίατρο.

Διατροφή μετά τον 5ο μήνα

Το μωράκι σας έχοντας κλείσει τον 5ο μήνα αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ζωηρό, όλο και πιο απαιτητικό. Για να αναπτυχθεί σωστά, απαραίτητη είναι η ισορροπημένη διατροφή. Ενώ το γάλα μέχρι πρόσφατα ήταν αρκετό για τη διατροφή του τώρα θα ανακαλύψετε ότι δεν καλύπτει όλες του τις διατροφικές ανάγκες.
Ο πιο αρμόδιος για να σας πει πότε θα προσθέσετε στερεά τροφή στα γεύματα του μωρού σας, αλλά και για να λύσει όλες σας τις απορίες είναι ο παιδίατρος.
Πρέπει να ξέρετε ότι η στερεά αλεσμένη τροφή δεν αντικαθιστά το γάλα, αλλά συμπληρώνει τη διατροφή. Ακόμα και όταν σταματήσετε το θηλασμό, το γάλα θα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κομμάτι στη διατροφή του μωρού σας.

Με τη συμβουλή του παιδίατρου, θα αρχίσετε σταδιακά να δίνεται λίγες κουταλιές φρουτόκρεμα.Το μωρό σας πιο πιθανό είναι να ξετρελαθεί και να σας ζητήσει και άλλο. Εσείς θα πρέπει να τηρήσετε τη δοσολογία που σας συμβούλεψε ο γιατρός σας.
Είναι προτιμότερο να εισάγετε στο μενού του μια καινούργια γεύση κάθε βδομάδα έτσι ώστε να ελέγχετε μήπως τυχόν παρουσιάσει αλλεργία σε κάποια τροφή.
Κατόπιν ο γιατρός θα σας καθοδηγήσει να δώσετε στο μωρό σας κρέμες από δημητριακά (ρύζάλευρο, αραβόσιτο, σιτάρι).
Μετά τον έκτο μήνα μπορείτε να προσθέσετε στο μενού του χορτόσουπες από φρέσκα λαχανικά. Βράστε πατάτες, καρότα, κολοκύθια, κλπ. αλέστε τα και δώστε τα στο μωρό σας αφού προσθέσετε ένα κουταλάκι λάδι ή λίγο λεμόνι. Σιγά- σιγά θα συμπληρώσετε στη διατροφή και αλεσμένο κρέας ενώ αργότερα (περίπου στον 1ο χρόνο) θα προσθέσετε το γιαούρτι, το αυγό και το ψάρι.

Η ώρα του ταΐσματος

*
Βάλτε το μωρό σας στο καρεκλάκι του και φορέστε του τη σαλιάρα. Οπλιστείτε με υπομονή γιατί οι πρώτες φορές δεν θα είναι πολύ εύκολες.
*
Χρησιμοποιήστε πλαστικά πιάτα και κουτάλια για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.
*
Την ώρα του ταΐσματος, το μωρό αλλά και εσείς πρέπει και να είστε ήρεμοι. Δώστε λίγο χρόνο στο μικρό σας να συνηθίσει τις διατροφικές αλλαγές και μην το ζορίζετε να φάει.


Στάδια ανάπτυξης παιδιού

Η ανάπτυξη του παιδιού είναι μια εμπειρία από τις πιο συναρπαστικές. Είναι πολύ σημαντικό και για τους δύο σας να είστε δίπλα του σε όλα τα βήματα της ανάπτυξης και να μη χάσετε στιγμή. Το ταξίδι ανάπτυξης του μωρού είναι ανεπανάληπτο. Κάθε μέρα είναι μια διαφορετική εμπειρία. Όλα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς και οι γονείς πρέπει να είναι συνοδοιπόροι σε αυτή τη διαδρομή. Είναι απαραίτητο να το επιβραβεύεται όταν κάνει κάτι για πρώτη φορά και να το παροτρύνετε.
Τους πρώτους μήνες της ζωής του το μωρό μπορεί να ανασηκώσει λίγο το κεφαλάκι του αλλά δεν μπορεί να το σταθεροποιήσει και να καθίσει μόνο του. Από τις πρώτες κιόλας μέρες γυρνάει το κεφάλι του προς το φως και καρφώνει το βλέμμα του εκεί.

Σιγά, σιγά θα αρχίσει να αναγνωρίζει τους πρώτους ήχους και πολύ γρήγορα καταφέρνει να ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα αντικείμενα. Θα χαίρεται μόλις βλέπει οικεία και αγαπημένα πρόσωπα ενώ το πρώτο χαμόγελο που θα σας χαρίσει, θα αιχμαλωτίσει την καρδιά σας.
Η συμβουλή μας είναι να γίνετε και εσείς για λίγο παιδιά και δείτε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Όλα είναι πρωτόγνωρα και καινούργια. Ετοιμαστείτε να τον ακολουθήσετε στο δρόμο της εξερεύνησης.

Εξερεύνηση του χώρου
Ο μικρός σας εξερευνητής μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Αυτό το μικρό, εύθραυστο αγγελούδι που φέρατε πριν μερικούς μήνες από το μαιευτήριο, έχει μετατραπεί σε έναν ακούραστο μπόμπιρα που θέλει να μάθει κάθε γωνιά του σπιτιού και να κρατήσει στα χέρια του τα πάντα. Σίγουρα θα το καμαρώνετε καθώς μεγαλώνει και θα αισθάνεστε ευτυχία όταν παρατηρείτε ότι αναπτύσσεται σωστά. Είναι η εποχή που πρέπει να το παρακολουθείτε συνέχεια και πρέπει να βρίσκεσθε συνέχεια κοντά του.
Πρέπει όμως να πάρετε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο ανάπτυξης, χωρίς κινδύνους.

Ασφάλεια στο σπίτι
Για το μικρό σας κάθε γωνιά του σπιτιού αποτελεί και μια καινούργια πρόκληση καθώς όλα του είναι άγνωστα και βέβαια θέλει τόσα πολλά πράγματα να μάθει και να γνωρίσει. Η περιέργεια του μωρού σας θα το οδηγήσει σε όλες τις γωνιές του σπιτιού. Ο χώρος αυτός θα αποτελεί τόπο δράσης και εξερεύνησης. Όμως μέσα στο σπίτι υπάρχουν διάφορες παγίδες που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για το παιδί. Οι γονείς λοιπόν είναι υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον και η πρόληψη θεωρείται απαραίτητη.
Το παιδί σε ηλικία περίπου 8-10 μηνών αρχίζει να μπουσουλάει και θέλει να δει, να μυρίσει, να γευτεί, και να δοκιμάσει τα πάντα. Καθώς το ίδιο είναι πολύ ευάλωτο και εξαρτάται από εσάς δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

* Πρέπει να ελέγχετε, αν τα αξεσουάρ στα παιχνίδια του είναι καλά κολλημένα ή ραμμένα.
* Όλες οι πρίζες του σπιτιού πρέπει να καλυφθούν.
* Τα έπιπλα, του δωματίου κυρίως, θα πρέπει να έχουν στρογγυλεμένες άκρες και να μην είναι βαμμένα με τοξικές βαφές.
* Στερεώστε γερά οτιδήποτε πιστεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει ο εξερευνητής σας για στήριγμα μόλις αποφασίσει να περπατήσει, (κουρτινόξυλο, βιβλιοθήκη, κλπ).
* Φροντίστε ώστε στο κρεβάτι του να μην υπάρχουν αιχμηρά αντικείμενα, ή επικίνδυνες γωνίες.
*
Στο μπαλκόνι (αν υπάρχει) πρέπει να τοποθετηθούν προστατευτικά πλέγματα στα κάγκελα, να απομακρύνετε τις καρέκλες που βρίσκονται κοντά και να μην αφήνετε ΠΟΤΕ το μικρό σας μόνο.
* Σε περίπτωση που υπάρχουν καλώδια συσκευών ορατά και σε σημείο εύκολης πρόσβασης από το μωρό πρέπει να τα δέσετε με μονωτική ταινία και φροντίστε να μην βρίσκονται σε ορατό σημείο.
* Σκεπάστε το τραπέζι του σαλονιού αν έχει τζάμι, με ειδικό διαφανές αυτοκόλλητο.
* Μην αφήνετε αποτσίγαρα στο τασάκι, αναπτήρα, σπίρτα τσιγάρα, καυτά ροφήματα, σε σημείο που το μωρό μπορεί να φτάσει.
* Αν υπάρχει σκάλα στο σπίτι τοποθετήστε προστατευτικό κάγκελο.
* Μαθαίνουμε στο παιδί από μικρή ηλικία, ότι το μπάνιο και η κουζίνα είναι χώροι που δεν θα πρέπει να πηγαίνει μόνο του.
*
Βάλτε ειδικό προστατευτικό μπροστά στα μάτια της κουζίνας και φροντίστε ώστε τα χερούλια από τις κατσαρόλες να είναι πάντα στραμμένα προς τα μέσα.
* Τοποθετήστε τους ειδικούς μηχανισμούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο για να ασφαλίσετε το ψυγείο, το φούρνο και τα χαμηλά ντουλάπια.
* Τοποθετήστε τα μαχαίρια και όλα τα αιχμηρά αντικείμενα σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει το παιδί.
* Βάλτε τα καλλυντικά, τα απορρυπαντικά και τα φάρμακα σε ντουλάπια που κλειδώνουν.

Έτσι διαμορφώνετε το χώρο του σπιτιού ώστε η δίψα για εξερεύνηση και παιχνίδι να είναι μια ασφαλής βόλτα.
Eλα να παίξουμε
Αν παρατηρήσετε το μωρό σας την ώρα που παίζει θα δείτε πόσο ευτυχισμένο και αφοσιωμένο είναι σε αυτό που κάνει. Με το παιχνίδι ο μικρός σας θησαυρός μαθαίνει, εξερευνεί, ανακαλύπτει και αναπτύσσει τις δεξιότητές του. Μέσω του παιχνιδιού θα μάθει να συγκεντρώνεται, να εξασκεί τη φαντασία του, να δοκιμάζει νέες καταστάσεις και να ελέγχει το χώρο του. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το παιδί σας μεγαλώνει μέσα από τα παιχνίδια.

Τους πρώτους μήνες το αγαπημένο του παιχνίδι είστε εσείς. Σας παρατηρεί και νοιώθει μεγάλη ασφάλεια μόλις το κρατήσετε στην αγκαλιά σας. Κάντε του γκριμάτσες και θα δείτε ότι θα προσπαθήσει να μιμηθεί τις συσπάσεις του προσώπου σας.
Στα μωρά αρέσει να κοιτούν και να περιεργάζονται το χώρο. Διακοσμήστε το δωμάτιο του με χρώματα και κρεμάστε παιχνίδια που βγάζουν ήχους καθώς τα κουνάτε με τα χέρια σας.

Στο δεύτερο μήνα μπορείτε να βάλετε στην κούνια του ένα κρεμαστό παιχνίδι με μουσική και πολλά. χρώματα Αυτά τα παιχνίδια του τραβούν την προσοχή και προσπαθώντας να τα πιάσει, τα παρατηρεί ενώ παράλληλα κουνάει τα χεράκια του.
Για τους πρώτους μήνες προτιμήστε να του χαρίσετε πάνινα κουκλάκια, πάνινες μικρές μπάλες, κουδουνίστρες αλλά και κρίκους για τα δοντάκια που αρχίζουν να βγαίνουν.
Καθώς μεγαλώνει, αρχίζει να καταλαβαίνει τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Έτσι τώρα πιάνει, ζουλάει, δαγκώνει και πετάει κάτω το παιχνίδι για να δει τι θα συμβεί. Δώστε στο παιδί σας διασκεδαστικά και επιμορφωτικά παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί σωματικά και διανοητικά.
Σε αυτή την ηλικία αγαπημένο του παιχνίδι θα είναι κύβοι σε διάφορα μεγέθη. Θα δείτε την προσπάθεια να τα βάλει στην σειρά και την ικανοποίηση του μόλις τα καταφέρει.
Είναι καλό να παίζετε μαζί με το παιδί σας. Προτρέψτε το να δοκιμάσει καινούργια πράγματα και να βιώσει νέα ερεθίσματα γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Εξοδος

Όσο όμορφο κι αν είναι το σπίτι, το παιδί πρέπει να πηγαίνει βόλτα κάτι το οποίο θα προσφέρει στο μωρό νέα ερεθίσματα. Βλέπει νέες εικόνες, ακούει διαφορετικούς ήχους και γενικά αλλάζει περιβάλλον. Η βόλτα είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες, εκτός αν ο γιατρός για κάποιο λόγο το έχει απαγορεύσει. Το ντύσιμο θα πρέπει να είναι ανάλογο με την εποχή και πρακτικό. Φορέστε του ρούχα εποχής που να μπορούν να συνδυαστούν.
Για παράδειγμα αν είναι χειμώνας, φορέστε του ένα βαμβακερό μπλουζάκι και από πάνω ζακέτα. Αν κάνει πολύ κρύο προσθέστε του και μπουφάν.
Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι τα μάλλινα ρούχα είναι μεν ζεστά, προσέξτε όμως μήπως ενοχλούν το παιδί. Μπορεί να του προκαλούν φαγούρα και να δημιουργηθούν κοκκινίλες στο δέρμα του, οπότε προτιμήστε τα βαμβακερά ρούχα.

Στην αρχή η διάρκεια της βόλτας θα είναι μικρή. Θα πρέπει να βγάζετε το μωρό έξω σταδιακά ώστε να μπορέσει να συνηθίσει στη διαφορά της θερμοκρασίας. Πέρα από αυτό όμως, η διάρκεια της βόλτας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως από τον καιρό, την ηλικία του μωρού, τις ώρες γευμάτων, αλλά και από τη διάθεση των γονιών.
Παρατηρήστε το παιδί κατά τη διάρκεια της βόλτας για να ξέρετε ανά πάσα στιγμή αν το απολαμβάνει ή όχι. Αν γκρινιάζει ή παραπονιέται επιστρέψτε σπίτι και ξαναβγείτε το απόγευμα.
Σε περίπτωση που θα γίνει βόλτα με αυτοκίνητο θα πρέπει ακόμα και στις πιο μικρές αποστάσεις να χρησιμοποιείτε το καρεκλάκι του αυτοκινήτου.

Ελέγξτε αν το καρεκλάκι που έχετε επιλέξει πληροί τις προδιαγραφές που επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός και τοποθετήστε το στο αυτοκίνητο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Όταν έχετε σταθμευμένο το αυτοκίνητο και έχει δυνατό ήλιο, προσέξτε να μην αφήνετε το κάθισμα του μωρού μέσα στο αυτοκίνητο. Η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται θα ενοχλήσει πολύ το μωρό. Στο δυνατό ήλιο καλύτερα βγάζετε το κάθισμα για να παραμένει σε μια φυσική θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Στη διάρκεια ενός ταξιδιού θα ήταν προτιμότερο να μην ταΐζετε το μωρό την ώρα που κινείται το αυτοκίνητο. Αν το ταξίδι είναι μακρινό, προγραμματίστε στάσεις σας για να ταΐσετε το μωρό τις ώρες των γευμάτων του.Για να το απασχολήσετε την ώρα του ταξιδιού μπορείτε να του διαβάσετε ένα παραμυθάκι ή δώστε του μαλακά παιχνιδάκια ή ένα κουκλάκι. Αν του δώσετε βιβλίο φροντίστε οι άκρες του να είναι στρογγυλεμένες.

Μικρά καθημερινά θαύματα

* Μετά από 36 ώρες ζωής το μωρό θα αρχίσει να αναγνωρίζει το πρόσωπο σας από απόσταση 25 εκατοστών.
* Μόλις γίνει τεσσάρων μηνών θα καταφέρει ανοιγοκλείνει το στόμα του προσπαθώντας να μιμηθεί τη φωνή της μαμάς.
* Δε θα ξεχάσετε ποτέ, όταν ήταν περίπου έξι εβδομάδων, που για πρώτη του φορά σας χαμογέλασε!!
* Μην ξεχνάτε πως πάνω απ’ όλα το μωρό μας χρειάζεται αγάπη και ζεστασιά για να μεγαλώσει σωστά.


ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Το ΙΑΣΩ με την προσπάθεια που κάνει συμβάλει στην προώθηση του μητρικού θηλασμού και θα συνεχίσει την προσπάθεια, ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις για να πιστοποιηθεί σε Νοσοκομείο φιλικό προς τα βρέφη.

Το μητρικό γάλα περιέχει ποικίλους αντιλοιμώδεις παράγοντες και ανοσοκύτταρα που προστατεύουν το βρέφος από την πρόκληση λοιμώξεων, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αδιαθεσία, διάρροια, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες και ουρολοιμώξεις εμφανίζονται πιο συχνά στα μωρά που δεν λαμβάνουν μητρικό γάλα αλλά γάλα εμπορίου.

Ο θηλασμός θα συνεχίσει να ευνοεί το μωρό σας καθώς αυτό θα μεγαλώνει. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που έχουν θηλάσει παρουσιάζουν καλύτερη διανοητική ανάπτυξη σε σχέση με άλλα. Η διαφορά αυτή έχει αποδοθεί στην απουσία από κάθε άλλο εναλλακτικό είδος διατροφής, των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου (ιδιαίτερα αραχιδονικού και δοκοεξανοϊκού οξέος-DHA) τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.



Τα παιδιά επίσης που στη βρεφική τους ηλικία σιτίστηκαν μόνο με εναλλακτικά είδη διατροφής είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση εκζέματος, διαβήτη, καθώς και υψηλότερης αρτηριακής πίεσης από αντίστοιχα παιδιά που σιτίστηκαν με θηλασμό.

Ο θηλασμός παρουσιάζει πλεονεκτήματα εξίσου σημαντικά και για τις ίδιες τις μητέρες. Βοηθάει στην ευκολότερη απώλεια βάρους μετά τον τοκετό, προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοπόρωσης.

Θυμηθείτε:
Το δικό σας γάλα είναι ιδανικό για το μωρό σας, καθώς η σύνθεσή του προσαρμόζεται έτσι ώστε να καλύπτει τις ιδιαίτερες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του. Για τα περισσότερα μωρά, το μητρικό γάλα από μόνο του είναι επαρκές ώστε να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες περίπου έως την ηλικία των 6 μηνών!


IASO group
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ ΜΑΣ...

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Filumbes :: ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ :: ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ...-
Μετάβαση σε: